irka-firka

A pozitív hozzáálláson múlik minden. Sok pácienst láttam már, aki gyógyultra gondolkodta magát.

Nancy Back okleveles ápoló


Ha családtagja haldoklik, próbáljon melléfeküdni, hozzábújni. Az ilyen betegek gyakran nagyon egyedül érzik magukat, fizikai érintkezésre vágynak. Sok páciensemtől hallom, hogy rákkal él, de a gyöngédség hiányába hal bele.

Barbara Dehn mesterdiplomás okleveles ápoló

2017. november 21.

2017. november 20.

At 50, everyone has the face he deserves.

George Orwell


2017. november 7.

2017. november 5.

2017. október 22.

Szép :)


ez is


2017. október 21.

„Téved, aki azt hiszi, hogy ahhoz, hogy álmaink valóra váljanak, elegendő megtervezni, elgondolni azokat, s szorgosan munkálkodni a megvalósításukon. Van még egy eleme az álmok megvalósulásának, s olykor éppen ez a döntő: egy másik ember, aki hisz benne, hogy álmunk valóra fog válni.”

Jean Shinoda Bolen • A bennünk élő istennők


2017. augusztus 7.

Empátia
or
szimpátia

 

Rákaptam a Nők Lapja kávézójára

2017. augusztus 5.


2017. augusztus 5.

10 lecke a szeretetről

FÉRFI írta.
Jól esett olvasni, hogy nem én vagyok ufó (nem először olvasok ilyet – igaz, Daniel Goleman?). És normális, hogy így működöm. Az egy más kérdés, hogy nyilván nulla esélyem van ezt megtapasztalni kölcsönösen. És komolyan elgondolkodom néha (vagy nemis néha…), hogy 49 évesen van-e haszna, vagy inkább csak kára, hogy egyre tisztábban látom magamat. Meg nyilván másokat is, persze.
Hogy tisztában vagyok vele: igenis értékes vagyok, meg jól csinálok egy csomó mindent.
Nyilván sok hiányom van, meg meg kell tanulni együttélni velük. Meglátni a jó oldalát, mert mindennek van. Vagy ha tényleg nincs, akkor nem rágörcsölni.
Jó lenne, ha meg tudnám húzni a határaimat, ha ellen tudnék állni – főleg magamnak –, és nem engednék hülyét csinálni magamból.

Tetszik ez a tíz pont. Nem kedvelem amúgy a pontokba szedett psziho-okosságokat.
Komoly parám volt (?) emberekkel, közel került emberekkel kapcsolatban egy idő után, hogy „jaj, csak nehogy túl sok legyek, nehogy nyomulósnak tartson!”. Pedig csak ezek szerint működtem. Pontról-pontra.
Aztán kaptam ütéseket is, és megtanultam visszafogni magam.
Nem kellene. Azokat kell elkerülni, akiknél vissza kell fogni magam.
Mert vannak, akik szerint dehogy vagyok sok. És inkább ez a jellemző.


2017. július 19.

Mini-túrák :)


2017. július 15.

„Miközben egész életünkben igyekszünk távol tartani magunktól a sebezhetőséget, és az ellen védekezünk, nehogy túl érzelmesnek tartsanak minket, az is megvetést vált ki belőlünk, ha mások kevésbé képesek hajlandók leplezni az érzéseiket. Odáig jutottunk, hogy ahelyett, hogy tisztelnénk annak a bátorságát, aki sebezhető, inkább hagyjuk, hogy a saját félelmeink és feszengésünk miatt bíráljuk és kritizáljuk őket.”

A védekezés az, ami megöl bennünket!


2017. július 12.

2017. július 8.